Marktonderzoek is saai

Met onze Marketing Intelligence Academy komen we steeds vaker in contact met hogescholen en universiteiten. Met als belangrijkste doel studenten enthousiast te maken voor rollen binnen marktonderzoek. Wat ons dan vooral opvalt is dat de term marktonderzoek weinig enthousiasme opbrengt. De meeste studenten associëren het met hun scriptie, stoeien met SPSS, zoeken naar verbanden die er helemaal niet zijn. Kortom: marktonderzoek is saai.

Verder valt op dat studenten helemaal geen idee hebben welke marktonderzoeksbureaus er in Nederland zijn. De grootste spelers worden nog wel eens genoemd, maar lang niet altijd. Als je een bekendheidsonderzoek onder studenten zou uitvoeren, dan acht ik de kans groot dat Maurice de Hond als winnaar uit de bus komt. Want die wordt nog wel eens spontaan genoemd.

Het is natuurlijk best problematisch wanneer een belangrijke doelgroep een overwegend negatieve associatie heeft met je sector en bijna geen enkele speler kan opnoemen.

Maar hoe laat je het dan wél leven bij studenten? Allereerst door beter over te dragen wat de verschillende rollen inhouden. Wij hebben zelf een promotiefilmpje laten maken van mensen die in verschillende bureaurollen werken waarin ze aangeven wat marktonderzoek volgens hen leuk maakt. Daarin gaat het vooral om de veelzijdigheid van de rol, leren wat écht speelt binnen branches of bij bedrijven en veel verschillende klanten mogen adviseren. De term onderzoek komt hierin dus niet voor. En niet omdat deze mensen onderzoek doen niet leuk vinden, maar omdat de rollen veel meer omvatten dan dat.

Daarnaast helpt de geringe bekendheid van de verschillende bureaus natuurlijk ook niet. Volgens mij helpt het als er meer vanuit een consumenten marketing visie wordt nagedacht over hoe meer jonge talenten te bereiken. Want studenten zitten nog niet massaal op LinkedIn, lezen geen vakbladen of vakwebsites, bezoeken geen marketingevents en weten bedrijfswebsites al helemaal niet te vinden. En via de bedrijfswebsites die ik hen heb laten zien, snappen ze niet wat de bureaus doen en wat werken bij hen precies inhoudt.

Dus wil je bij jong talent goed onder de aandacht komen? Kies dan voor een aanpak waarbij je op een aansprekende én laagdrempelige manier duidelijk maakt wat werken bij jouw bedrijf inhoudt. Via kanalen die ze veel gebruiken.

Zelf had ik tijdens mijn studie ook nog nooit van de meeste bureaus gehoord. Tot ik me tijdens een keuzevak in een echte mediacase mocht verdiepen. Waarbij een rondleiding hoorde bij (toen nog) Intomart GfK. Ik weet nog dat ik dacht “oh, dus dát doen ze, wat leuk!”. En voor je het weet ben je 15 jaar in dit mooie (en zéker niet saaie) vakgebied werkzaam.

Gerelateerde berichten