Vaak gehoord toen ik zelf als freelancer aan de slag ging “ik zou het ook best willen, maar durf het toch niet aan”. Het is natuurlijk ook best een stap, van een maandelijkse zekerheid qua inkomsten naar volledige eigen verantwoordelijkheid over hoe je aan je werk komt. Sommige startende freelancers hebben de luxe direct een opdracht te hebben wanneer ze starten. Zo weet je in ieder geval dat je de eerste periode inkomsten hebt. Anderen hebben dat niet, die moeten vanaf 0 beginnen en zeker in de eerste periode kan dat best spannend zijn.

Voordat je start kan je alvast in je eigen netwerk rondvragen of er mensen zijn die geschikte opdrachten weten. Kijk binnen LinkedIn wie je kent bij bureaus of opdrachtgevers of andere freelancers. En spreek of schrijf die aan. Ik heb veel mensen om advies gevraagd en altijd heb ik advies gekregen. De mensen in mijn netwerk vonden het fijn mij te helpen omdat ze het stoer vonden dat ik de stap had gezet. Zelfs al kende ik ze nog niet zo goed.

Vanuit mijn ervaring weet ik dat freelancers elkaar ook veel gunnen. Zeker in deze tijd waarin de markt goed is, zijn er freelancers die te veel werk hebben. Misschien kan je hen helpen?

En je huidige werkgever: valt er een gat wanneer jij er niet meer werkzaam bent? En vind je het leuk om er nog wel voor te werken? Niet alle werkgevers staan open voor een dergelijke constructie. Maar met de moeite die het veel organisaties kost om goede ervaren krachten te vinden, kan het een goede tijdelijke oplossing zijn. Stel wel voor jezelf vast hoe lang je maximaal voor ze wil blijven werken en leg je niet fulltime vast. Je bent immers niet voor niets weggegaan. Dus moet je wel loskomen van je vorige werkgever.

De belangrijkste boodschap is: onderneem actie. Benader bedrijven, wees zichtbaar en er komen kansen. En voor je het weet heb je een goed netwerk opgebouwd en kom je aan mooie opdrachten. En word jij de freelancer bij wie anderen advies komen vragen.

Gerelateerde berichten